Crazy pre workout review

Crazy,’ de voorganger van ‘Insane!’. Minder ingrediënten, goedkoper en wat ouder, maar wil dit nu zeggen dat het product inferieur is t.o.v. de ‘nieuwe generatie?’ Tijd om het eens wat beter te bekijken in onze Crazy pre workout review!

Crazy Pre-Workout Body & Fit

Crazy Pre-Workout is een Pre-Workout zonder poespas. Crazy Pre-Workout bevat alle werkzame stoffen om je lichaam te voorzien van mentale energie, focus en intensiteit zodat je het uiterste uit je training haalt! 1 schepje voor de training is al voldoende!”

“Body & Fit biedt een samengestelde Crazy work-out in een speciale vorm aan. De combinatie van L-Taurine, Creapure Creatine, L-Arginine AKG, Beta Alanine, Citrulline Malaat en Caffeïne Anhydrous.”

‘Een pre-workout zonder poespas.’ Mooi, dat is een uitspraak die we tegenwoordig niet tot nauwelijks nog horen in supplementenland, zeker wat betreft pre-workouts. Als je daarnaast daadwerkelijk naar de ingrediënten kijkt, klopt deze uitspraak ook nog eens.

Maar dan rest ons de belangrijkste vraag: hoe zit het met de dosering? Een blend kan wel alle goede ingrediënten bevatten, maar dat zegt niks over de dosering (en daarmee dus de effectiviteit).

Allereerst wil ik je even wijzen op het volgende artikel, ter referentie: https://dfc.nl/zelf-pre-workout-maken/

Dan is het nu tijd om de ingrediënten wat nader te bekijken:L-Taurine – Taurine is een niet-essentieel aminozuur-achtige stof. De stof is een belangrijk ingrediënt in energie drankjes. Taurine wordt veel gebruikt om extra energie te krijgen.
 • Taurine is inderdaad een nuttige toevoeging bij pre-workouts en de dosering (500mg) is in dit geval ook voldoende. Goede toevoeging!

Creapure Creatine – Voor meer kracht bij explosieve krachtinspanningen. Creatine is het meest populaire supplement voor spiermassa en kracht. Creatine is het ideale supplement voor fitness en bodybuilding. Creapure Creatine wordt geproduceerd door AlzChem Trostberg GmbH. Dit bedrijf garandeert de meest zuivere Creatine wereldwijd verkrijgbaar. Elke batch CreaPure creatine wordt getest op zuiverheid en kwaliteit. De kwaliteit en werkzaamheid van het gepatenteerde CreaPure is 100% gegarandeerd en dat merk je.


 • Zoals ik in het artikel over pre-workouts al vermeld heb, is creatine het beste gewoon te suppleren in de vorm van creatine monohydraat. Andere vormen van creatine kunnen wel duurder zijn, of ‘inventief’, maar studies hebben aangetoond dat deze vormen niet superieur zijn aan het reguliere monohydraat. Nu is CreaPure inderdaad een extreem zuivere variant van Creatine Monohydraat. Dat deze is opgenomen is dus een voordeel, waren het niet dat er maar 1,5gr per dosering in zit, terwijl de beoogde dosering 5gr per dag zou moeten zijn. De 5gr is genoeg om kracht productie te verbeteren.Als je dus sowieso al creatine supplementeert (wat je sowieso zou moeten doen), dan heb je niks aan de creatine in dit product. Handig dat er creatine in zit, maar het voegt verder niks extra toe door de lage dosering.

L-Arginine AKG – het meest bekende Nitric Oxide ingrediënt, het wordt wereldwijd gebruikt door professionele atleten als amateursporters.

 
 • Voor een verklaring van wat een ‘Nitric Oxide ingrediënt’ precies is, wil ik je even verwijzen naar onderstaand commentaar op de Citruline Malaat in dit product. Arginine helpt met de spierpomp, maar gezien deze onder gedoseerd is, zal het vrij weinig uitmaken. De combinatie met Citruline Malaat zou nuttig kunnen zijn, om elkaar aan te vullen, maar helaas is die ook onder gedoseerd. Helaas.

Beta Alanine – Beta-alanine is een lichaamseigen aminozuur dat samen met een ander aminozuur, L-histidine de di-peptide Carnosine vormt. Carnosine is een lichaamseigen stof die de verzuring probeert tegen te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat suppletie met carnosine geen gewenst effect bereikt. Daarom kiezen veel mensen voor suppletie van beta alanine.

 
 • Beta-Alanine is een amino zuur en één van de bekendste supplementen, wanneer het aankomt op pre-workout suppletie.  Na suppletie bindt beta-alanine zich met een ander aminozuur, genaamd L-Histidine. Hierdoor ontstaat er een samenstelling genaamd Carnosine. Bij de training produceren je spieren lactaatzuur, om de anaerobische inspanning bij te kunnen  houden. Carnosine werkt hierbij als een buffer voor verzuring en zorgt ervoor dat je spieren minder snel vermoeid raken. Simpel gezegd: beta-alanine suppletie verbetert je spier uithoudingsvermogen.

Beta-Alanine werkt op deze manier alleen voor intensieve inspanning, waarbij lactaatzuur optreedt na ongeveer een minuut. Denk hierbij dus aan setjes met veel herhalingen, of langdurige inspanning. Met puur sneller, explosieve inspanningen, zal beta-alanine dus weinig tot niks toevoegen.

De standaard dosering voor beta-alanine is 2-5gr, waarbij geldt hoe langer de training, hoe meer je naar de 5gr zou moeten neigen. Crazy bevat per dosering 500mg, oftewel 0,5gr. Dit komt dus ook niet in de buurt van de effectieve hoeveelheid.

Citrulline Malaat – het aminozuur Citrulline is bijna letterlijk een absolute alleskunner voor Bodybuilders! Het wordt door erg veel mensen, voornamelijk bodybuilders en fanatieke sporters, als supplement gebruikt.
 • Om te begrijpen waarom je Citruline Malaat zou moeten suppleren, zal je eerst moeten begrijpen wat nitraten zijn en waarom deze belangrijk voor je zijn.
  Nitraten zijn een samenstelling die gevonden hoort te worden in je dagelijkse voeding, door middel van het eten van voldoende groene bladgroenten en/of bieten. Nitraten worden in je lichaam afgebroken tot nitrieten, welke zullen worden omgezet tot stikstofmonoxide (Engelse benaming: Nitric Oxide. Nu weet je meteen waar de ‘N.O.’ voor staat, op het label van je favoriete pre-workout). Verhoogde stikstofmonoxide niveaus zorgen voor verbeterde sportprestatie, verbeterde doorbloeding en een verminderde bloeddruk.

Ongeveer 500gr groenten per dag zal de voordelen van nitraat maximaliseren. Voorbeelden van groenten die er rijk aan zijn, zijn bijvoorbeeld verse sla, spinazie, boerenkool en bieten.

Het suppleren met L-Citruline Malaat zorgt ervoor dat je ook op die manier aan je L-Citruline inname kan komen. 6gr L-Citruline staat gelijk aan een dosering nitraat uit 500gr groenten.
Citruline is dus eigenlijk een ’must’ voor bijna elke sporter. De voordelen bestaan o.a. uit verbeterde doorbloeding, verminderde bloeddruk en verbeterd herstel. De standaard dosering is 6-8gr. Crazy bevat 500 mg, dus 0,5 gram. Je mist hier dus een zéér grote hoeveelheid! Niet effectief gedoseerd dus.

Caffeine Anhydrous –  Cafeïne kan je al snel na inname een lekker, opgewekt en fit gevoel geven. Verbeterde concentratie en denken lijkt sneller en helderder te gaan. Ideaal op de momenten dat je net even iets extra´s nodig hebt. Cafeïne genomen voor de training zorgt dat je je fitter en scherper voelt gedurende de training.
 • De dosering cafeïne is in dit product 250 mg. Daar is in principe niks mis mee, mits je het gebruik van de pre-workout matigt. Teveel cafeïne kan namelijk nadelige gevolgen gaan hebben. In het artikel over pre-workout supplementen heb ik nog uitgebreid uitgelegd waarom dit zo is, dus daar wil ik je graag naar verwijzen. Houd het er bij deze review maar even op dat een gemiddeld gebruik van +/- 100mg per dag aan cafeïne, een goede grens is voor prestatiebevordering zonder de nadelige bijwerkingen.
  Dat zou dus in praktijk betekenen dat maximaal 3x per week een serving van ‘Crazy’ nemen een goede richtlijn is.

De smaak van Crazy pré workout


De beschikbare smaken zijn: Lemon Sensation, Orange Sensation & Raspberry Sensation. Voor deze review heb ik Lemon Sensation geprobeerd, dus dat is de enige waar ik nu over kan oordelen. Het heeft een zoete, frisse smaak die erg goed bevalt. Je proeft duidelijk de intentie, wat bij sommige blends af en toe nog eens de vraag kan zijn.

Crazy pre workout review: conclusie


Qua intentie is het absoluut geen slechte pre-workout en ik zou willen dat er meerdere bedrijven dit soort samenstellingen zouden hanteren, zonder onnodige toevoegen. De grote ‘maar’ daarentegen is wel dat er flink ruimte voor verbetering is. Ook hier, zoals eigenlijk met bijna elke pre-workout mix op de markt, is alles te laag gedoseerd. Nu kun je natuurlijk meerdere scoops gaan nemen, per training, maar dan resten er nog steeds een aantal problemen:
 • Je bent zo door je pot heen, door de grote hoeveelheid scoops die je moet nemen.
 • Je gaat flink over je hoeveelheid cafeïne heen, wat negatieve gevolgen met zich mee zal brengen.

 • Al met al is de intentie qua samenstelling zeker niet verkeerd en op dat gebied is de blend precies wat het label aangeeft: ‘een pre-workout zonder poespas.’ Jammer dat ze dan vervolgens de doseringen niet wat beter af hebben gesteld, terwijl er kosten zijn bespaard op het weglaten van de ‘poespas.’

  De smaak daarentegen is weer lekker, zoals we van het huismerk gewend zijn, dus je hebt op zijn minst een aangenaam drankje gehad voor je training.

  Mocht je Crazy pre workout willen bestellen dan kan dat

Reactie plaatsen