Wat is een superset?

Wat is een superset?

Een superset is een algemene term in de fitness. Als beginner is het begrijpelijk dat je niet gelijk weet wat een superset precies is. In dit artikel staat alles wat je moet weten over een superset.

Wat is een superset?

Tijdens een normale set, voer je een oefening uit en dan neem je rust voor de volgende herhaling. De oefeningen kunnen voor dezelfde spiergroep zijn of twee tegenovergestelde (antagonistische) spiergroepen. Een superset wordt gebruikt tijdens fitnesstrainingen.

Bij een superset doe je twee sets van verschillende oefeningen direct (zonder rust) achter elkaar.

Waarom gebruik je een superset?


Het is aan te raden om niet constant bezig te zijn met hetzelfde trainingsschema aangezien je spieren gewend zullen raken aan de prikkel. Met een superset creëer je een nieuwe prikkel die ervoor zorgt dat er meer variatie in je trainingsschema komt.

Voordelen van een superset


  • Zorgt voor een nieuwe prikkel
  • Zorgt voor meer intensiteit tijdens je trainingen
  • Bespaart tijd tijdens je trainingen
  • Zorgt voor overload
  • Vergroot je trainingsvolume

Verschillende soorten supersets


Pre-Exhaustion Supersets


Tijdens deze methode maak je gebruik van twee oefeningen voor dezelfde spiergroep. Tijdens de eerste oefening train je een specifieke spiergroep en tijdens de tweede oefening maak je gebruik van een compound oefening. Bijvoorbeeld: je begint met leg curls, hiermee train je specifiek alleen de hamstrings. Vervolgens doe je Romanian deadlifts en hiermee train je onder andere de hamstrings en bilspieren.

Post-Exhaustion Supersets


Deze variant is het tegenovergestelde van de Pre-Exhaustion Superset. Tijdens deze methode begin je eerst met een compound oefening en eindig je met een isolatie oefening. Bijvoorbeeld: eerst de squat en daarna de leg extensions.

Trisets


Deze supserset bestaat niet uit twee oefeningen maar uit drie oefeningen achter elkaar.

Isolatie supersets


Bij deze superset maak je gebruik van twee isolatie oefeningen. Zoals een bicep curl en een spider curl.

Compound supersets


Bij deze superset maak je gebruik van twee compound oefeningen. Zoals een chin up en een bench press.

Cardio en kracht supersets


 Tijdens deze superset voer je een cardio- en krachtoefening uit. Dit zorgt het gebruik van verschillende energiesystemen tijdens je training.

Tegengestelde supersets (antagonistische supersets)


Dit is de meest gebruikte variant van de supersets. Je traint hiermee twee tegenovergestelde (antagonistische) spiergroepen zoals de biceps en de triceps. Het handige van deze variant is dat de ene spiergroep rust terwijl de andere spiergroep wordt getraind.

Hoe ziet een superset eruit?


In deze video  krijg je meer uitleg en een voorbeeld over de superset. Veel trainingsplezier!

Reactie plaatsen