AMRAP, wat is het en waarvoor gebruik je het?

AMRAP, wat is het en waarvoor gebruik je het?

Hoe gebruik je AMRAP sets?


AMRAP betekent As Many Reps As Possible. AMRAP's worden in een trainingsschema meestal gebruikt om te trainen tot spierfalen. Het doel hiervan is om het spieruithoudingsvermogen te vergroten.

Voorbeelden van AMRAP sets zijn:
  • Maak in één minuut zo veel mogelijk push ups. Hou indien nodig rust tussen herhalingen door.
  • Maak bicep curls met 10 kilo dumbbels tot je niet meer kunt.

AMRAP trainingen in Crossfit


In Crossfit wordt AMRAP ingezet om complete trainingen samen te stellen. Een voorbeeld van zo'n training vind je in deze video:


Spiergroei optimaliseren met AMRAP


Inmiddels weten we dat het niet nodig is om altijd tot het uiterste te gaan om zo veel mogelijk spiermassa op te bouwen.  Ik raad dus niet aan om al je oefeningen op basis van AMRAP te doen.

Af-en toe je training einden met een AMRAP sets kan wel een goede manier zijn om het laatste beetje uit je training te pushen. Dit is vooral aan te raden als je na je training een aantal dagen hebt om te herstellen.

Als je de volgende dag dezelfde spiergroep weer gaat trainen, is het waarschijnlijk niet verstandig om AMRAP in te zetten omdat je lichaam dan niet genoeg tijd heeft om te herstellen.

Extra tip: train je kuiten door middel van AMRAP


Als je kuiten maar niet lijken te groeien raad ik je aan om af-en toe een AMRAP set voor je kuiten aan je trainingsschema toe te voegen. Bijvoorbeeld:
  • 1-2 keer per week
  • 2 AMRAP sets van 1 minuut met een vast gewicht
  • Neem indien nodig rust tussen herhalingen.

Mijn conclusie over AMRAP


AMRAP is een gewoon één van de vele manieren om je training een 'boost' te geven. AMRAP sets zijn een eenvoudige manier om in korte tijd veel volume aan je training toe te voegen. Verwacht geen wonderen van AMRAP sets.

Je wordt er niet opeens super gespierd van. Je verbrand er ook geen enorme hoeveelheden vet mee.  Hou er rekening mee dat AMRAP veel hersteltijd nodig heeft en dat je hier dus rekening mee moet houden in de programmering van je trainingsschema.
Reactie plaatsen