Wat is een dumbbell?

Wat is een dumbbell?

Als beginner zul je veel te maken krijgen met onbekende oefeningen en benamingen voor bepaalde materialen die je tijdens het trainen nodig zal hebben. Om je een handje te helpen zal ik je even wat algemene kennis meegeven over de dumbbell.

Wat is een dumbbell?


Een dumbbell is een korte staaf waaraan je losse gewicht schijven kunt toevoegen. Vaak hebben sportscholen tegenwoordig ook dumbbells met een vast gewicht dit traint wat handiger omdat het steeds verwisselen van gewichtjes veel tijd kost.

Een dumbbell komt in verschillende maten en gewichten voor. Het materiaal kan ook verschillen.  De meeste sportscholen hebben een goede kwaliteit en diversiteit aan dumbbells.

Waarvoor gebruik je een dumbbell?

Je kunt met een enkele dumbbell trainen of met twee dumbbells. Dumbbells worden gebruikt tijdens de fitnesstraining, krachttraining, bodybuilding en powerlifting.

Voordelen van het trainen met dumbbells

Het trainen met een dumbbell is simpel uit te voeren en is daarom aan te raden aan beginners. Je kunt beginnen met het aanleren van bepaalde houdingen en technieken met behulp van de dumbbells. Daarna kun je overstappen naar bijvoorbeeld de barbell waar je een bepaalde basis techniek en houding voor nodig hebt.

Bovendien is een dumbbell ook aan te raden inplaats van een fitness apparaat. Je maakt tijdens het trainen met een dumbbell gebruik van free range of motion waardoor je meer kracht en flexibiliteit ontwikkelt en de druk staat eerder op de spieren dan op de gewrichten. Ook maak je gebruik van niet 1 spiergroep maar worden er meerdere spiergroepen getriggerd dit valt onder compound oefeningen.

Welke oefeningen kan ik uitvoeren met een dumbbell?

Dumbbells zijn erg handig omdat je bijna elke spiergroep ermee kunt trainen. De meest voorkomende oefeningen zijn meestal:
  • Bicep curls
  • Lunches
  • Dumbbell Fly
  • Laterall Raise
  • One arm dumbbell rows

Hieronder staan eventueel wat voorbeelden die je kunt gebruiken tijdens het trainen met de dumbbell. Veel trainingsplezier.

Reactie plaatsen