Wat is een deadlift?

Wat is een deadlift?

Wat is een deadlift? In dit artikel zal je alles te weten komen over de deadlift en wat je er precies mee traint. Mocht de naam van deze oefening je afschrikken, geen zorgen je zult er niet dood aangaan. Je zal er alleen maar sterker van worden.

Wat is een deadlift?

Een deadlift is een oefening waarbij een gewicht vanuit een stabiele voorovergebogen houding moet worden opgetild, ook zijn de knieën hierbij gebogen. De deadlift wordt gebruikt bij sporten zoals fitnesstrainingen, powerliften, bodybuilden en crossfit. De deadlift is naast de squat een erg belangrijke oefening om voornamelijk de achterkant van de benen en ook de rest van het lichaam te trainen. De deadlift kan worden uitgevoerd met een kettlebell of een barbell.

Wat train je met een deadlift?


Je kunt de deadlift thuis of in een sportschool uitvoeren tijdens je trainingen. De deadlift is een compound oefening omdat je meerder spieren tegelijkertijd activeert. Een deadlift is een oefening waar voornamelijk de onderrug en de achterkant van de benen worden getraind. Tijdens het uitvoeren van de deadlift activeer je de quadriceps, hamstrings, glutes, kuiten, onderarmen, buikspieren en onderrug.

Daarnaast zijn er ook spieren die het gewicht helpen te stabiliseren. Door meerdere spieren die worden gebruikt tijdens het deadliften, verbrand je veel calorieën waardoor het een goede oefening is om naast kracht ook vet te verbanden.

Waar moet je op letten tijdens het maken van een deadlift?


Voor het maken van een deadlift heb je een goede houding nodig. Een goede houding is in het begin erg belangrijk om aan te leren omdat het in de toekomst kan zorgen voor minder blessures tijdens je trainingen. Voor beginners is het ook aan te raden om eerst te beginnen met bijvoorbeeld een kettlebell en daarna over te stappen naar de barbell. Daarnaast is het ook goed om iemand met ervaring feedback te vragen over je techniek.

Waarom is een deadlift aan te raden?


Omdat je tijdens de deadlift gebruik maakt van verschillende spiergroepen is het een oefening waarmee je flink calorieën verbruikt. Ook verbeter je door middel van de deadlift je stabiliteit. Bovendien bouw je enorm veel kracht op.

Hoe voer ik een deadlift uit?


Net zoals bij de squat zijn er verschillende oefeningen die vallen onder de deadlift zoals:
  • Romanian deadlift.
  • Sumo deadlift
  • Stiffed leg deadlift.
  • Conventional deadlift
  • One leg deadlift.

Ik heb hier een aantal voorbeelden van hoe je het beste de deadlift zelf kunt aanleren en uitvoeren. Veel trainingsplezier.Reactie plaatsen