Wat is een barbell?

Wat is een barbell?

Als beginnende sporter zul je al snel te maken krijgen met veel onbekende benamingen en termen. Je zult dan waarschijnlijk beginnen met een trainingsschema waarin verschillende oefeningen staan, waarvan je de naam ook niet kent. Maar zodra je wilt beginnen met een oefening staat er ineens ‘’bench press warming up met alleen de barbell’’. De vraag is dan al snel wat is een barbell?Wat is een barbell?


Het antwoord is heel simpel, de naam barbell staat voor stang. Een barbell kun je herkennen aan een langwerpig staaf achtige vorm. Een barbell is de stang die je gebruikt ziet worden tijdens oefeningen zoals de squat, benchpress of deadlift. Tijdens het trainen zul je hoe dan ook te maken krijgen met een barbell.

Waarvoor gebruik je een barbell?

Een barbell wordt vooral gebruikt tijdens fitnesstraining, powerlifting, crossfit, bodybuilding en krachttraining.  Het is een staaf waaraan je losse gewichten kunt bevestigen zodat je het voor een bepaalde oefening kunt gebruiken.

Hoelang en hoe zwaar is een barbell?

Je kunt barbells tegenkomen in diverse lengtes en gewicht, maar we gaan even uit van een olympische barbell/stang die in elke sportschool gebruikt wordt. De officiële maat voor een olympische barbell is 2,20m lang en weegt 20kg. Bij het trainen met een barbell maak je vaak gebruik van samengestelde spiergroep oefeningen. (compound oefeningen) Bovendien maak je ook gebruik van een full range of motion waarbij je veel kracht zal ontwikkelen.  Dit is vaak eerder aan te raden dan een fitness apperaat omdat je hiermee minder snel kracht ontwikkelt dan met een barbell en zal de druk eerder op de gewrichten staan dan op de spieren.

Nadelen voor het trainen met een barbell.

Het trainen met een barbell vraagt veel technische aandacht en een goede houding. Om blessures te voorkomen is het aan te raden om als beginner met weinig of het liefst geen gewicht de houding/techniek aan te leren. Ook kun je iemand met ervaring vragen om feedback over jouw techniek zodat je vanuit een goede basis kan gaan opbouwen. Dit kost uiteraard veel tijd en aandacht wat niet altijd even leuk is, maar beheers je eenmaal een goede houding/ techniek zul je al snel grote sprongen gaan maken.

Welke oefeningen kan ik uitvoeren met een barbell?

In verband met veiligheid adviseer ik nogmaals in het begin even om iemand die bekend is met de oefeningen te vragen voor wat feedback over je techniek. De meest voorkomende oefeningen zijn de squat, deadlift, bench press en hipthrust. Daarnaast zijn er vele andere oefeningen onder andere ook vanuit het crossfit. Hieronder heb ik een paar voorbeelden van oefeningen die je kunt uitvoeren met een barbell. Veel trainingsplezier.

 

 

Reactie plaatsen