Wat zijn de beste superfoods
Superfoods, de naam impliceert dat je door producten te eten die onder de naam ‘Superfoods’ verkocht worden, ‘extra’ gezond, oud en vitaal wordt.

Maar is dit wel zo?De afgelopen jaren is er een hausse geweest van diverse ‘gezondheidsgoeroe’s’ die ons in youtube filmpjes en artikelen wezen op het bestaan van allerlei ‘Superfoods’.
De definitie van een zogenaamd superfood weet niemand maar duidelijk is dat beweerd wordt dat deze superfoods een kwalitatief superieure voedingswaarde hebben t.o.v. ons ‘traditionele’ groente en fruit.

Deze claims zijn onderzocht en we weten inmiddels dat er bepaalde superfoods zijn die
weliswaar hoge doseringen van een aantal voedingsstoffen bevatten maar dat dit niet betekent dat je deze doseringen niet uit groente, fruit en een standaard voedingspatroon zou kunnen halen.
Daarnaast zijn bepaalde superfoods een stuk duurder dan groente en fruit.
Een gevarieerd voedingspatroon blijft de basis en, net als met sportsupplementen zoals creatine of een eiwitshake, kunnen superfoods hierop een (lekkere) aanvulling zijn.

Mocht je het dus toch prettig vinden om superfoods in je dagelijkse voedingspatroon in te passen: weet dan welke superfoods eventueel de moeite waard zijn en welk doel ze kunnen dienen.

Lijnzaad

Lijnzaad bevat relatief veel vezels en ALA (alfalinoleenzuur), een essentieel omega-3 vetzuur. Essentieel betekent dat het lichaam het nodig heeft, maar niet zelf kan maken. De meest bekende  omega-3 visvetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA  (docosahexaeenzuur) en kunnen in beperkte mate gemaakt worden uit ALA.Twee eetlepels lijnzaad is al genoeg om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid ALA te komen. Lijnzaad heeft daarnaast als voordeel dat het goedkoop is.

Andere bronnen van ALA zijn: walnoten (1 hele walnoot levert 600 mg ALA). Naast oliën, noten en zaden leveren ook vlees (gehakt), groenten (spruitjes), granen (volkorenboterham) en peulvruchten (linzen) ALA, hetzij in kleinere hoeveelheden.

Lijnzaad kun je hier bestellen.

Spirulina

Het lijkt erop dat Spirulina, een zoutwater alg, een aantal positieve eigenschappen voor de mens heeft. Als supplement wordt het meestal in pil- of poedervorm geconsumeerd.Veganisten gebruiken het als onderdeel van hun voedingspatroon vanwege de hoge eiwitconcentratie (rond de 60%).Naast het feit dat het een hoogwaardige voedingswaarde heeft blijkt het een sterke antioxidant, bestrijdt het vervetting van de lever en heeft het anti-ontstekingseigenschappen.Ook is het mogelijk bovengemiddeld effectief tegen schade van vrije radicalen.

Als laatste blijkt het daadwerkelijk bij te dragen aan een vorm van ‘detox’ doordat het de opbouw van arsenicum in het lichaam bestrijdt.

Sprirulina kun je hier bestellen

 

Walnoten


Walnoten hebben een hoogwaardige voedingswaarde die gekenmerkt wordt door het hoge vetpercentage.
Hierdoor is het verstandig nooit meer dan een (klein) handje walnoten per dag te eten aangezien walnoten per 100g, 675kcal. aan anergie leveren.

Walnoten bevatten relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s.Walnoten zijn daarnaast rijk aan ijzer, vitamine E en B-vitamines en zijn volwaardige vleesvervangers. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten, maar dat is nog niet bewezen. Het eten van noten zorgt bovendien voor een lager cholesterolgehalte. De gunstige vetzuursamenstelling met veel onverzadigde vetten is waarschijnlijk de oorzaak van deze gunstige effecten. Er bestaat een kleine groep mensen die een allergie hebben voor (wal)noten.

Let op: bewaar walnoten koel bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C, goed afgesloten en droog. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Buiten de koelkast zijn walnoten ongeveer een half jaar te bewaren.

Walnoten kun je hier bestellen

Haver

Haver wordt al duizenden jaren geteeld. Tegenwoordig wordt haver vaak tot vlokken verwerkt. Haver bevat relatief veel eiwit, vezels en onverzadigd vet, maar ook een aantal mineralen zoals calcium en ijzer en B-vitamines (B1 & B6). Het hoge gehalte eiwit en vet kan helpen bij het creëren van een verzadigd gevoel.

Haver is van nature glutenvrij maar tijdens het bewerkingsproces kunnen er alsnog gluten in terecht komen dus kijk uit als jij één van de weinige mensen bent die hinder ondervindt van het consumeren van gluten: kijk of de haver het ‘glutenvrij’ logo heeft.

Haver kun je hier bestellen

Pure Cacao poeder

Cacao, hoofdbestanddeel van chocolade, eten we waarschijnlijk allemaal graag. Of het nu chocoladerepen, chocoladehazen of een eiwitshake met chocoladesmaak is: het liefst zouden we het elke dag eten. Uiteraard bestaat chocolade uit meer dan alleen cacao en daarom moeten we helaas opletten dat we er niet te veel van eten, zo bevat een chocoladereep van 100g al snel 500-600kcal.
Gelukkig bestaan er aanwijzingen dat cacao een aantal gezondheidsvoordelen heeft en dit komt voornamelijk door de flavanoïden: een plantaardige bron van niet-essentiële antioxidanten.

De flavanoïden in cacao zijn niet alleen sterke antioxidanten, ze blijken ook hart- en vaatziekten te kunnen helpen voorkomen.
Een ander effect is dat de bloeddruk kan worden verlaagd en hiermee de kwaliteit van de bloedsomloop kan worden verbeterd.
Er zijn berichten dat cacao ons vrolijk maakt (en stiekem doet dit het ook vrijwel altijd), dit zou kunnen komen door het ontstekingsremmende effect op de immuun cellen in onze maag die, indirect, een euforisch gevoel te weeg brengen via een verhoging van serotonine.

Dit effect is niet onomstotelijk aangetoond maar een positieve associatie met voeding is natuurlijk altijd welkom, ook al is het een placebo-effect.

Cacao kun je hier bestellen

Groene Thee


Het oude vertrouwde kopje thee past ook in dit rijtje.  De theeplant Camellia sinensis is misschien een beetje uit de gratie geraakt bij de stoere mannen, vaak weten vriendinnen onderling wel de groene thee te vinden. Ondanks dat er veel gezondheidsvoordelen worden gekoppeld aan het drinken van groene thee zoals vetverlies, verlaging van hart- en vaatziekten, verbetering van cognitieve vaardigheden en een verbeterde insulinegevoeligheid is er tot nu toe niet veel bewijskracht voor deze eigenschappen.

De water oplosbare polyfenolen (men noemt dit vaak Catechine) zouden verantwoordelijk zijn voor een aantal van deze gezondheidsvoordelen doordat groene thee de stof ECGC (epigallocatechinegallaat) bevat, het meest voorkomende catechine in thee. De opneembaarheid van ECGC zou echter problematisch zijn en hierdoor is het misschien is het daarom raadzaam om groente thee samen met quercetine, visolie of een maaltijd te nemen om de biologische beschikbaarheid te vergroten.
Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal ingewikkeld maar het is misschien makkelijker te onthouden dat, als je meer groene thee gaat drinken, je waarschijnlijk minder frisdrank drinkt.

Dit betekent in de praktijk een verlaging van de totale kilocalorieën die je binnenkrijgt en dit kan voor een significant vetverlies zorgen.

Groene thee kun je hier bestellen. 

Conclusie

Een goed dagelijks voedingspatroon (vol) met groente en fruit is noodzakelijk om gezond en vitaal te zijn. Beschouw Superfoods net als supplementen: een extraatje dat je kan inzetten om bepaalde gezondheidsvoordelen te optimaliseren. Baseer je keuze voornamelijk op prijs, dosering van werkzame stof en of je het überhaupt lekker vindt, dan valt er genoeg te genieten.

 

Reactie plaatsen