Carb cycling de ideale manier om echt droog te worden








Carb cycling wordt regelmatig aangeprezen als the holy grail van het vet verliezen. In dit artikel leggen we je uit wat carb cycling is, of het nuttig is en hoe jij het kunt toepassen.













Carb cycling, wat is het?


Traditionele fitness of bodybuilding diëten bevatten meestal iedere dag hetzelfde aantal calorieën. De totale calorie inname per dag wordt gebaseerd op je gemiddelde energieverbruikt per dag, plus of min een paar honderd calorieën afhankelijk van of je aan het bulken of cutten bent.

Als je net begint met trainen is dit een prima methode. Je voeding is vaak redelijk monotoon. Rijst, kip, groenten, havermout, eiwitshakes, wat fruit enz. Okay, een monotoon dieet is niet lekker, maar daardoor heb je wel een basis van voedingsmiddelen waarvan je de voedingswaarden goed kent.

Wanneer je basis kennis hebt van voedingsmiddelen en hun voedingswaarden kun je op zoek gaan naar producten met vergelijkbare voedingswaarden om zo wat meer variatie in je voeding te brengen.

Carb cyling is iets geavanceerde strategie om je calorieën per dag te verdelen. Laten we beginnen met het veranderen van de term carb cyling naar calorie cycling om wat meer duidelijk te scheppen. Calorie cycling betekent namelijk niets anders dan per dag variëren in de hoeveelheid calorieën die je eet.

Maar, waarom zou je eigenlijk willen calorie cylen?

In de praktijk zie je dat vrij veel mensen die vet willen verliezen liever één of twee dagen heel erg streng voor zichzelf zijn en op die dagen een groot calorisch tekort creëren en de overige dagen op onderhoud eten dan zeven dagen per week een klein calorisch tekort aan te houden. Je weet dat het bij het afvallen puur draait om een calorisch tekort.

Stel dat jouw caloriebehoefte ligt op 2000 calorieën per dag dan maakt het voor je lichaam niet uit of je zeven dagen per week een tekort creëert van 200 kcal, of twee dagen per week een tekort van 700 calorieën. In beide gevallen heb je een tekort van 1400 calorieën per week. Of je kiest voor carb cyling of een traditionelere methode is volledig aan jou. Doe waarbij jij je het prettigst voelt en wat jij het langst vol kunt houden.

 

Carb cycling, hoe kun jij het toepassen?


Als je wil gaan carb cylen is de eerste stap om te bepalen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. Laten we weer even uitgaan van een onderhoud van gemiddeld 2000 calorieën per dag.

Als je nog niet zo heel lang traint kun je helemaal willekeurig bepalen op welke dagen je een calorisch tekort inplant en hoe groot je dit calorisch tekort maakt. Waar je vooral op zou moeten letten is dat je 1.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt. Dit is de eenvoudigste manier van carb cycling.

Wanneer je meer trainingservaring hebt is het verstandig om je calorie cycling te koppen aan je anabolic window.

Ben je een intermediate, en dat kun je meestal zelf wel bepalen. Dan heb je een anabolic window van zo’n 12-24 uur na je training. In dat geval is het dus verstandig het grootste deel van je calorieën 12 tot 24 uur na je training te nemen, want dit is de periode waarin je spiermassa aanzet.

 

Carb cycling in de praktijk


Stel je bent een intermediate en je traint drie keer per week. Op maandag, woensdag en vrijdag om 8 uur ’s avonds. Dan duurt jouw anabolic window dus tot ergens tot de volgende dag tussen 8 uur ’s morgen en 8 uur ’s avonds.

In deze periode eet je dan het grootste deel van je calorieën. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om dan te zorgen voor een calorisch overschot maar het gaat te ver om dat ook nog in deze video uit te leggen.

Op dinsdag train je niet en is je anabolic window ‘gesloten’ en kun je dus zorgen voor een calorisch tekort naar wens door bij voorkeur je koolhydraten te verlagen. Op deze manier haal je het meest uit jouw carb cycling dieet.

Op de rest van de dagen van de week herhaal je dit proces.

Als je een gevorderde sportschoolganger bent geldt hetzelfde advies. Alleen duurt je anabolic window dan korter, namelijk 6, 12 uur. Dus heb je een periode van 6 tot 12 uur na je training waarin je het grootste gedeelte van je calorieën zou moeten eten.

 

Hopelijk hebben je het een en ander duidelijk kunnen maken over carb cyclen, oftewel calorie cyclen. Vragen mag je altijd stellen in de comments hieronder en vergeet voor dit artike niet even te like’n voor me.










Reactie plaatsen