Is chocolademelk een goede hersteldrank

Is chocolademelk een goede hersteldrank

Tijdens het sporten verlies je vocht en gebruik je koolhydraten en beschadig je in meer of mindere mate je spieren. Om daarvan te herstellen heb je vocht, koolhydraten en eiwitten nodig. Beide zitten in chocolademelk. Maakt dat chocolademelk tot een goede hersteldrank?


Door: Rob van Berkel 

Is speciale herstelvoeding nodig?

Over het algemeen zijn er geen specifieke voedingsstrategieën nodig om na het sporten te herstellen. Indien nodig kun je het vochtverlies aanvullen, maar de eiwitten en koolhydraten voor spierherstel en het aanvullen van de glycogeenvoorraden kun je prima uit de eerstvolgende maaltijd halen. Anders is dit wanneer je meerdere keren op een dag een sportprestatie moet leveren, zoals op toernooien. In dat geval is het niet alleen belangrijk dat je volledig herstelt, maar ook dat je binnen een relatief korte periode (enkele uren) zo goed mogelijk herstelt. Daarvoor zijn verschillende “recovery shakes” te koop. Is chocolademelk daar ook voor geschikt?

De voedingswaarde chocolademelkChocolademelk bestaat uit melk, suiker, cacao en stabilisatoren zoals carrageen. Afhankelijk van het soort chocolademelk kan er magere, halfvolle of volle melk gebruikt zijn. Omdat de aanwezigheid van vetten de opname van voedingsstoffen vertraagt, is met name magere chocolademelk interessant als hersteldrank. Het bevat vocht, koolhydraten, eiwitten en natrium (zie tabel). De verhouding koolhydraten:eiwitten is 3,5:1, wat wordt gezien als de ideale verhouding voor een hersteldrank.


Conclusie: chocolademelk als hersteldrank

Er zijn verschillende kleine studies gedaan naar de effectiviteit van magere chocolademelk als hersteldrank na fysieke inspanning [2]. Gekeken is naar tijd tot uitputting, glycogeenbehoud en spierschade/eiwitsynthese na duurtraining. Daaruit blijkt dat magere chocolademelk net zo goed of beter presteert dan commerciële sportdranken. Dat kunnen sportdranken zijn met minder of evenveel calorieën en koolhydraten, maar ook met of zonder eiwitten. Dat maakt vergelijken lastig. Hoewel er aanwijzingen zijn voor gunstige effecten, is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Het kan in ieder geval geen kwaad, het is kant-en-klaar (hoeft niet aangelengd te worden) en de prijs is goedkoper dan commerciële ‘recovery shakes’.Reactie plaatsen