Is chocolade gezond

Steeds vaker hoor je dat chocolade gezond zou zijn. Dit zou betekenen dat j er flink wat van kan eten. We kunnen alvast verklappen dat dit niet klopt. Sorry.

Gezonde chocolade: cacao extract

De stof waarin waarin wordt verwezen wanneer er gezondheidsclaims over chocolade worden gemaakt is cacao extract.  Cacao extract staat voor een aantal bioactieve verbindingen zoals flavanolen, procyanidenes en epicatechine. Cacao extract bevat relatief gezien vooral veel epicatechine. Suppletie van cacao extract wordt gerelateerd aan een betere doorbloeding en insuline gevoeligheid.


Maakt chocolade je gezonder?


Het is niet zozeer de chocolade waar je wat aan hebt, maar het cacao extract. Een aantal (inleidende) onderzoeken suggereren dat epicatechine kan zorgen voor een langere levensduur doordat de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt verbeterd. Hoewel er geen verbeteringen van het geheugen of cognitieve vermogen zijn gevonden, zou epicatechine wel een beschermende rol kunnen spelen bij veroudering.

Verhoogde insuline gevoeligheid


Wanneer epicatechine in het lichaam wordt opgenomen wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd. Dit zorgt voor een kleine, tijdelijke vergroting van de opname van glucose. Voor het verliezen van vet/afvallen heeft dit geen gevolgen. Daarbij is de energiebalans leidend. Daarover vind je hier meer informatie.

Suppletie van cacao extract kan zorgen voor een verhoging van het stikstof oxide (N.O) niveau in het bloed dankzij de epicatechine. N.O is een molecuul dat de bloedvaten verwijd en de bloedtoevoer verbeterd.

Zou je meer chocolade moeten eten?


Als je van de bovengenoemde voordelen van epicatechine zou willen genieten kun je er voor kiezen om dagelijks 26-40 gram pure chocolade te eten met minimaal 75% cacao. Deze hoeveelheid chocolade bevat zo’n 200 kcal. Vanwege de lage hoeveelheid cacao heeft het geen zin witte- of melk chocolade te eten.

Een minder calorierijke manier om te profiteren van een verbeterde circulatie en effectieve energie productie is het suppleren van cacao poeder. Hierbij volstaan twee theelepels (20 gram) per dag. Deze bevatten zo’n 75 kcal. Aanzienlijk minder dan de 200kcal uit chocolade.

Cacao poeder vind je hier.

Reactie plaatsen