De toekomst van voeding: insecten eten wordt heel gewoon

We zijn met zijn allen een stuk gezonder en bewuster gaan leven. Een hele mooie ontwikkeling, als je het ons vraagt. Zo gaan mensen steeds vaker en langer sporten en worden er bewustere eetkeuzes gemaakt.

Dit kun je zien in de opkomst van zogeheten ‘superfoods’. Dit zijn voedingsproducten die zo veel gezonde voedingswaarden bevatten dat ze in een klasse apart zitten. Denk aan quinoa, chia zaden, goji besjes, spirulina en nog een reeks andere producten.

Maar, er is een nieuwe kaper op de kust. Een superfood die zó gezond is dat de chia zaadjes en goji besjes erbij in het niet vallen: Insecten!

Weten waarom? Lees het allemaal in dit artikel over eetbare insecten.

Insecten als superfood

De meeste lezers zullen verbaasd zijn wanneer ze lezen dat insecten zo gezond zijn. ‘’Insecten eten.. dat doe je toch niet? Het is ongedierte!’’.

Die gedachte snappen we maar al te goed. Het is heel begrijpelijk dat mensen niet gelijk beginnen te watertanden wanneer het woord insecten valt. Maar hoe komt dat eigenlijk?

In ons koude kikkerlandje zijn insecten nooit een onderdeel van ons dieet geweest. Wij hadden onze vertrouwde akkerbouw en veeteelt om ons van eten te voorzien. Mede omdat we dit tot onze beschikking hadden zijn we gegroeid tot een maatschappij waar AGV (aardappels, groente, vlees) de norm is.

Maar, dit is in lang niet alle culturen het geval. Onderzoek toont namelijk aan dat meer dan 2 miljard (!) mensen insecten eten als heel gewoon zien en het ook in hun normale dieet opnemen. Zijn die 2 miljard mensen dan zo gek, of hebben wij iets gemist?

Waarom insecten eten?

We zijn erachter gekomen dat in de rest van de wereld insecten eten helemaal niet zo vreemd is. Maar, als je buurman in het water springt met zijn kleren aan, doe jij dat dan ook? Natuurlijk niet! Het feit dat andere mensen iets doen, wil nog niet zeggen dat wij er ook aan moeten beginnen. Het is daarom goed om verder te kijken door de vraag te stellen: waarom zou je insecten eten?

Het antwoord op deze vraag heeft twee hoofdredenen: ze zijn super voedzaam en ze zijn duurzaam te verbouwen.

Voedingswaarden van insecten


Insecten zijn een enorm goede bron van voedingswaarden, zo blijkt uit onderzoek. Het ligt er hier wel aan over welke insectensoort je spreekt (het zijn er namelijk meer dan een miljoen!) maar insecten die mensen kunnen eten zijn vaak rijk aan de volgende voedingswaarden:
  • Vezels

Voedingsvezels helpen je lichaam om de voeding die jij eet op de juiste manier te verteren. Op die manier worden je darmen en maag zo min mogelijk belast en haal je wel het maximale uit je voeding
  • Eiwitten

Waar wij voor 70% uit water bestaan, bestaan sommige insecten voor 70% uit eiwitten! Eiwitten zijn de bouwstenen voor de cellen en enzymen in je lichaam
  • Vitamine B12

Omdat insecten onder de dieren vallen, bevatten ze de belangrijke vitamine B12. Deze vitamine is bijvoorbeeld belangrijk voor DNA-vorming en het aanmaken van rode bloedcellen.
  • Ijzer

Ijzer helpt je lichaam om zuurstof te vervoeren. Vaak bevatten insecten meer ijzer dan spinazie!
  • Calcium

Een belangrijk mineraal dat belangrijk is voor een goede werking van je spieren en zenuwstelsel. Ook zorgt het voor sterk botweefsel. Sommige insecten bevatten meer calcium dan melk!
  • Gezonde vetten

Afhankelijk van het insectensoort verschilt de hoeveelheid vet, maar één ding weten we wel: insecten bevatten de goede vetten! Ze zijn rijk aan omega 3, 6 en 9. Deze vetten zorgen voor een goede werking van je hormonale systeem.
  • Geen gluten, lactose of soja

Al die voedingswaarden komen normaal met een prijskaartje: ze bevatten allergenen. Niet bij insecten! Ze bevatten geen gluten, lactose of soja. Wel kunnen sommige mensen met een schaaldierenallergie ook allergisch zijn voor insecten.

Een hele waslijst aan voedingswaarden, dat is duidelijk! Hiermee blazen insecten de superfoods die wij kennen volledig uit het water. Niet zo gek dus dat er al zo veel mensen zijn die met regelmaat insecten eten.

Maar, onderzoek laat zien dat er nog een ander voordeel is dat ervoor kan zorgen dat we meer insecten gaan eten: ze zijn supermakkelijk en duurzaam te verbouwen.

Duurzaamheid insecten


Insecten zijn als een soort cactus van de dierenwereld: zelfs als je die ene cactus die staat te verschroeien in de vensterbank na 8 maanden weer eens water geeft, komt hij weer tot leven.

Zo ook bij insecten. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat ze amper voeding nodig hebben om groter te worden. Wil je namelijk 1KG koeienvlees maken, moet je daar eerst meer dan 12KG voer instoppen. Bij krekels kost dit je een kleine 2KG, een heel stuk minder. Ook qua waterverbruik zijn ze geen grote verbruikers: om 1KG koeienvlees te maken wordt geschat dat 2000L water nodig is, voor krekels is dit maar 5L!

Daarbij hebben insecten maar een fractie van de ruimte nodig die bijvoorbeeld in gebruik is door koeien, varkens, kippen en sojavelden. Omdat ze in de natuur al hutje-mutje leven, kun je dit ook prima doen wanneer je ze zelf verbouwt. Daarbij heb je ook nog het voordeel dat insecten geen vieze methaanscheetjes laten, waar koeien bijvoorbeeld wel berucht om zijn. Geschat wordt dat de veeteelt alleen al meer dan 14% van alle uitstoot op jaarbasis produceert!

Best wel indrukwekkend als je dat zo allemaal op een rijtje zet. Toch is er nog één klein dingetje wat voor velen in de weg zal zitten: HET ZIJN INSECTEN!!

En dat is een terecht punt. Ook wij beginnen nog niet te watertanden van een vuistje vol sprinkhanen. Dus wat kunnen we hieraan doen? Als we de voordelen zien denk ik dat de meeste mensen het idee goed vinden, maar hoe pak je dit goed aan?

Voeding met insecten

Dit beginnen steeds meer mensen zich af te vragen. Maar, gelukkig wordt er niet alleen maar gefilosofeerd: er zijn de afgelopen jaren steeds meer bedrijven opgericht die insecten op een subtiele manier verwerken in hun producten.

Zo kun je bij sommige festivals al insectenburgers vinden bij een foodtruck. Deze zijn dan bijvoorbeeld gemaakt van meelwormen of krekels, zonder dat je daar iets van terugziet (of proeft!).

Ook zijn er partijen die voeding maken waar je de hele insecten niet meer in terug kunt vinden: ze maken bijvoorbeeld eiwitpoeder, repen, meel of een burgermix waar insecten in verwerkt zitten. Op die manier krijg je wel alle voordelen zonder een knoop in je maag.

Ben je nou benieuwd geworden naar insectenvoeding en of het wat voor jou kan zijn? Neem eens een kijkje bij www.gaiafood.nl! Je kunt er producten kopen die jij allang kent, maar dan met insecten als hoofdingrediënt.

Wat denk jij? Eten we binnenkort allemaal insecten, of hebben we nog een lange weg te gaan? Laat het ons weten in de comments!
Reactie plaatsen