Voor we met dit artikel beginnen willen we vermelden dat deze theorie niet door ons zelf is bedacht. Deze theorie komt van Team 3D Muscle Yourney uit onder andere een serie goede Youtube filmpjes genaamd ‘Peeling back a layer’.
In het filmpje ‘peeling back a layer’ worden mensen ‘organische adaptie machines’ genoemd. Daarmee wordt bedoeld dat wij als individuen en als menselijk ras nog bestaan, omdat wij in staat zijn om ons aan te passen aan invloeden van buitenaf. Voorbeelden van aanpassingen zijn vergroting van het uithoudingsvermogen of het vergroten van de kracht maar ook het oplossen van complexe problemen. Deze aanpassingen worden functionele adapties genoemd. Ondanks dat dikkere biceps er stoer uit kunnen zien is het geen functionele adaptie.
Functionele adapties zorgen voor meer spiermassa
Er zijn een aantal manieren van trainen zijn die wel functioneel zijn. Denk hierbij aan het steeds langer kunnen volhouden van een bepaalde beweging (spieruithoudingsvermogen). De spier past zich aan door er meer glycogeen en intramusculaire triglyceriden (brandstof) op te slaan. Hierbij groeit de spier.
Een tweede functionele adaptie is kracht. Als we regelmatig zwaar tillen leert je lichaam hier steeds beter mee omgaan. Dit doet je lichaam door middel van neurologische aanpassingen, maar ook doordat spiervezels worden vergroot. Spiergroei is dus een gevolg van het vergroten van het spieruithoudingsvermogen en het vergroten van de kracht.
Alles draait om de work load
Vaak wordt er gedacht dat drie sets van 12 herhalingen zorgt voor meer spiermassa en dat 3 sets van 5 herhalingen voor meer kracht. Maar dit is niet helemaal waar. We zouden moeten stoppen met het vergelijk van een gelijk aantal sets. Het gaat namelijk niet om het aantal sets of herhalingen dat je hebt gemaakt, het gaat om de totale hoeveelheid werk die bepaald hoeveel brandstof je gebruikt.
Om verder uit te leggen wat er wordt bedoelt vergelijken we twee trainingen. Bij training 1 maken we 3×10 herhalingen van 50 kilo (1500kg in totaal). Training 2 doen we 3 keer 5 van 60 kilo.(ook 1500kg in totaal). Als we aan sporters zouden vragen welke training voor het meeste spiergroei zou veroorzaken zouden we meesten training 1 kiezen.
De gedachte is dat bij training 1 de spier harder groeit doordat:
door het hoge aantal herhaling het uithoudingsvermogen (brandstof) van de spier wordt vergroot
door het relatief hoge gewicht de kracht van de spier wordt vergroot.
Als we kijken naar de totale werklast, dan ligt deze op 1500 kilo. Bij de tweede training heb je vaker rust tussen de sets, maar het is niet zo dat minder sets ervoor zorgen dat je minder brandstof gebruikt.
Dus? kun je trainen voor spiermassa?
Wat Team 3D dus stelt is dat het met betrekking tot spiergroei niet uitmaakt of je veel of weinig herhalingen maakt zolang de uiteindelijke ‘work load’ hetzelfde is. Wel zorgen weinig herhalingen met een hoog gewicht er voor dat je relatief wat sterker zal worden. Net zoals meer herhalingen met een lager gewicht er voor zullen zorgen dat je relatief wat meer spieruithoudingsvermogen zal ontwikkelen. Je kunt dus trainen voor meer meer spiermassa, maar waarschijnlijk niet zo specifiek als we dachten.
Wij van Dutch Fitness Community vinden het een hele interessante theorie. Of die voor 100% klopt durven we niet te zeggen, maar het is zeker iets waar je wat aan zou kunnen hebben. Het originele filmpje vind je hier.