Vechtsport wordt hip! Zo mainsteam is MMA aan het worden...
26 juni 2023 
in MMA
2 min. leestijd

Vechtsport wordt hip! Zo mainsteam is MMA aan het worden...

Ik ben veertien jaar geleden begonnen met MMA. MMA vond men toen een sport voor criminelen die zich vrijwillig lieten opsluiten in een kooi om elkaar vervolgens tot bloedens toe kapot te slaan. Kickboksen, was nog wel okay. Maar bij MMA gingen ze zelfs door met slaan als de tegenstander ‘weerloos’ op de grond lag. ‘Wat een idioten!’ Inmiddels is MMA mainstream aan het worden. Ik neem je mee naar een paar situaties uit de afgelopen weken waaruit blijkt hoé mainstream MMA aan het worden is.

Begin deze maand was ik op vakantie in Alicante samen met mijn maatje Roy. Slenterend over de boulevard kwam niemand minder dan Costello van Steenis ons tegemoet gelopen. Eén van Nederlands beste MMA vechters uitkomend in Bellator. We haalden een paar oude herinneringen naar boven, bespraken kort zijn laatste partij en vervolgden onze weg. Kleine wereld.

Van kinds af aan ben ik gek op vissen. Heerlijk om je hoofd even leeg te maken. Helaas ben ik ook de slechtste visser ter wereld. Desalniettemin besloot ik mijn geluk te wagen in Alicante. Ik boekte (voor een klein vermogen) een vistripje op een boot met een gids. Aangekomen in de haven bleek een Engels stelletje van in de twintig dezelfde trip te hebben geboekt. De man van het stelletje keek naar mijn bloemkooloor en vroeg of ik BJJ deed. Ik antwoorde bevestigend en hij vertelde dat hij een blauwe band BJJ had. In zijn tienerjaren had hij veel toernooien gedraaid. Zijn vriendin vertelde dat ze pas was begonnen met kickboksen. Het werd een gezellig tripje. Uiteraard weer geen moer gevangen.

Een paar dagen na mijn vakantie ging ik een pakketje op halen bij mijn buurvrouw. Een alledaagse Hollandse dame van rond de vijftig uit Rijsoord. Dat pakketje bevatte overigens een paarse band voor één van mijn leerlingen. Wie dat precies is, laat ik nog even geheim. Ik belde aan en de buurvrouw deed een paar momenten later met een lach op haar gezicht de deur open. Ze overhandigde me het pakketje en kon niet wachten om me te vertellen dat ze tegenwoordig naar MMA kijkt. Gewoon op de Nederlandse televisie. Samen met haar dochter die sinds kort aan kickboksen doet.

Afgelopen weekend ging ik boodschappen halen voor de zoveelste barbecue dit jaar. Terwijl ik met mijn zakje aardappels op zoek ging naar wat kruiden stond midden in het gangpad een groepje kinderen. Maximaal een jaar of 9. Eén van de jongens stond tot in detail de techniek van een ‘rear naked choke’ uit te leggen aan één van zijn vriendjes. Ik kon het niet laten om de jongens te becomplimenteren.

kinderen beginnen steeds jonger met vechtsportOok kinderen doen steeds meer aan vechtsport

Tenslotte de ‘Twitter Battle’ tussen Mark Zuckerberg en Elon Musk. Twee van de bekendste miljardairs ter wereld die elkaar openlijk uitdagen voor een MMA partij. Mark Zuckerberg heeft overigens laatst een grappling toernooi gewonnen en de kids van Elon Musk doen aan BJJ. Dat is pas reclame voor de sport.

Ik vind het allemaal prachtig. Ik ben allang blij dat er op de meeste verjaardagen tegenwoordig iemand te vinden is die wat weet van vechtsport.

Over de schrijver
MMA/BJJ trainer bij DFC
Reactie plaatsen