Nieuw in MMA? Hier zijn 7 essentiële tips voor beginners
26 maart 2023 
in MMA
3 min. leestijd

Nieuw in MMA? Hier zijn 7 essentiële tips voor beginners

MMA (Mixed Martial Arts) is een populaire sport die verschillende vechtsporttechnieken combineert, zoals worstelen, boksen, kickboksen, jiu-jitsu en nog veel meer. Als beginner kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen en hoe je jezelf kunt voorbereiden op de sport. In dit artikel deel ik enkele tips voor mensen die willen beginnen met MMA.

1. Zoek een gerenommeerde MMA gym

Het is belangrijk om een sportschool te vinden die bekend staat om hun deskundige trainers en goede reputatie binnen de MMA-gemeenschap. Een gerenommeerde sportschool zal je niet alleen helpen om de juiste technieken te leren, maar ook om veilig te blijven tijdens de training. Je kunt online recensies lezen of advies vragen aan vrienden of familieleden die ook aan MMA doen om een goede sportschool te vinden.

2. Koop de juiste uitrusting

Voordat je begint met trainen, moet je de juiste uitrusting aanschaffen. Dit omvat handschoenen, scheenbeschermers, mondbeschermer en kruisbeschermer. Zorg ervoor dat je de juiste maat en kwaliteit uitrusting koopt, omdat dit kan helpen om blessures te voorkomen en je training effectiever te maken. Het is ook belangrijk om regelmatig je uitrusting te controleren en te vervangen als deze versleten of beschadigd is.

3. Begin met de basisprincipes

MMA is een complexe sport die verschillende technieken combineert. Als beginner is het belangrijk om je te concentreren op het leren van de basisprincipes, zoals de juiste houding, stoten, trappen, clinchen en worstelen. Besteed voldoende tijd aan het oefenen van deze technieken voordat je begint met sparren. Een goede manier om de basisprincipes te leren, is door te trainen met een ervaren trainer die je kan begeleiden en feedback kan geven over je techniek. Besteed voldoende tijd aan het oefenen van elke techniek totdat je deze onder de knie hebt. Als je de basisprincipes beheerst, zul je merken dat het sparren gemakkelijker en veiliger wordt, en dat je meer kunt genieten van de sport.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het leren van de basisprincipes een doorlopend proces is. Ook als je gevorderd bent, is het nog steeds belangrijk om regelmatig terug te keren naar de basisprincipes om je techniek te verbeteren en de fundamenten van de sport te blijven ontwikkelen. Door regelmatig te blijven oefenen en feedback te vragen van je trainer, zul je merken dat je als vechtsporter blijft groeien en verbeteren. Het bestuderen van wedstrijden en instructievideo's is hierbij een enorme pré omdat je kunt zien welke technieken op het hoogste niveau werken.

4. Verbeter je conditie

MMA vereist een hoge mate van fysieke fitheid en uithoudingsvermogen. De beste manier om deze vaardigheden te ontwikkelen is om gewoon te beginnen met trainen. De eerste trainingen zullen zwaar zijn. Maar een goede trainer houdt rekening met het feit dat je een beginner bent en nog niet hetzelfde kunt als iemand die al jaren traint.

5. Train met de juiste mindset

MMA vereist niet alleen fysieke kracht, maar ook mentale kracht. Het is belangrijk om te trainen met de juiste mindset, zoals discipline, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Dit zal je helpen om te blijven trainen, zelfs als het moeilijk wordt.

Het is belangrijk dat je leert om te verliezen. Want één ding is zeker, je eerste trainingsjaren ga je heel vaak 'verliezen' tijdens de training. Zorg ervoor dat je ego geen rolt speelt tijdens het sparren. Probeer te ontsnappen en te leren van je (meer ervaren) sparringpartners. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij als beginner te harde klappen krijgt van iemand die al veel langer traint. Vaak gebeurt dit onbewust. Maak het bespreekbaar met je sparringspartner en vraag hem op een respectvolle manier of jullie wat rustiger kunnen sparren. Niets aan de hand.

6. Luister naar je lichaam

Als beginner kan het verleidelijk zijn om te veel te snel te willen doen. Dit kan echter leiden tot blessures en overtraining. Luister naar je lichaam en neem de tijd om te herstellen tussen de trainingen door. Dit zal je helpen om gezond te blijven en langer te trainen. Het domste dat je kunt doen is ongetraind, meteen iedere dag trainen. Een MMA training heeft een enorme impact op je spieren en gewrichten. Dus geef je lichaam de kans om te herstellen. Je wordt niet beter als je vanwege een blessure zes maanden op de bank moet blijven zitten.

7. Blijf gemotiveerd

MMA kan een uitdagende sport zijn, vooral voor beginners. Blijf gemotiveerd en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen. Stel doelen voor jezelf en werk hard om deze doelen te bereiken. Dit zal je helpen om gemotiveerd te blijven en te blijven groeien als vechtsporter. Braziliaans Jiu Jitsu helpt veel van mijn leden om gemotiveerd te blijven. Dit komt omdat ze een hogere band willen halen. Bovendien is Braziliaans Jiu Jitsu net wat minder intensief en blessuregevoelig dan MMA.

Door deze tips te volgen, kun je als beginner op de goede weg komen en jezelf voorbereiden op een succesvolle MMA-carrière. Houd altijd in gedachten dat hard werken en toewijding nodig zijn om de top te bereiken. Meer diepgaande informatie over hoe je het maximale uit je MMA trainingen kunt halen vind je in mijn boek 'Winnen in MMA'.

Over de schrijver
MMA/BJJ trainer bij DFC
Reactie plaatsen