Dry needling: lees dit voor je eraan gaat beginnen...
07 januari 2019 

Dry needling: lees dit voor je eraan gaat beginnen...

Steeds meer fysiotherapeuten laten zich er voor scholen en steeds meer mensen worden bekend met deze nieuwe behandeltechniek. Toch is er maar weinig hard bewijs dat het beter werkt dan een placebo behandeling. Waarom lijkt dry needling voor veel mensen dan toch zo goed te helpen? In dit artikel behandelen we de huidige kennis over dry needling.

Dry needling is een techniek waarbij flinterdunne naaldjes in de spieren worden gebracht. [1]Het woord ‘dry’ duidt op het feit dat er geen vloeistof geïnjecteerd wordt tijdens de behandeling.

Verwar het echter niet met acupunctuur. Ook al worden er wel hetzelfde soort naaldjes gebruikt, de achterliggende gedachte is heel anders. Acupunctuur gaat in op energiesystemen en de naalden blijven vaak voor langere tijd in je lichaam. Bij dry needling wordt er uitgegaan van biomechanische concepten en blijven de naaldjes maar een aantal seconden in je spier. [2]

Dry needling vindt zijn oorsprong in Canada, waar Dr. Chan Gunn eind jaren zeventig voor het eerst de techniek toepaste. [3] [4] De techniek wordt vooral gebruikt om myofasciale (myo=spier, fascia= bindweefsel) pijnklachten te behandelen. Een fysiotherapeut gaat in je spieren op zoek naar harde puntjes, zogeheten trigger points, en gaat deze ‘prikken’ met de naaldjes.

Men denkt dat triggerpoints voor veel lichamelijke klachten kunnen zorgen; pijn, spierzwakte, hoofdpijn en nog vele anderen. Voor meer informatie kun je mijn artikel over triggerpoints lezen.

Dry needling is een manier om deze triggerpoints te behandelen. De theorie is dat er door het inbrengen van een naald in de triggerpoint een reactie wordt opgeroepen in je spier. Je spier trekt kort heel hard samen, een soort micro-spasme, en kan daarna weer ontspannen. [5]

Ook denkt men dat je spieren worden aangezet om het gebied rond de trigger point te gaan herstellen. Dit gebeurt door bepaalde cellen naar het gebied te sturen die nieuwe spiercellen maken. [6]

Op de korte termijn lijkt dry needling een goed effect heeft. Onderzoek toont aan dat het pijnklachten kan verminderen, beweeglijkheid kan vergroten en algemene quality of life kan verbeteren. [7] [8] [9] [10]

Toch geven de onderzoekers vaak zelf aan dat hard bewijs ontbreekt. Ze geven aan dat er nog meer grootschalig onderzoek van hoge kwaliteit nodig is om definitieve uitspraken te maken.

Ook is een trigger point behandeling geen pretje. Het prikken van de trigger points kan een hevige schietende pijn oproepen. Dit wordt onder fysiotherapeuten ook wel het ‘jumping sign’ genoemd, omdat patiënten vaak letterlijk een sprongetje maken op de behandelbank.

Ook geven mensen aan dat de spieren na een behandeling erg zwaar en vermoeid kunnen aanvoelen, vergelijkbaar met intense spierpijn. Het lijkt er echter wel op dat die pijn vrij snel weer weg gaat. [11]

Er is dus weinig definitief te zeggen over de effecten van dry needling. Het lijkt te helpen, maar wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat er meer onderzoek nodig is om een definitieve aanbeveling te kunnen doen.

Toch is het goed om het niet aan de kant te zetten. Een gebrek aan hard bewijs betekent niet dat het niet voor je kan helpen.

De enige manier om er achter te komen of het voor jou werkt, is om behandeld te worden!

Als je dit artikel nuttig voor je was zou ik het heel cool vinden als je hieronder een korte reactie zou willen achterlaten.

Bronnen

[1][Online]. Available: http://www.moveforwardpt.com/Resources/Detail/dry-needling-by-physical-therapist-what-you-should.
[2][Online]. Available: http://www.dryneedling.nl/pages/documentatie/verschillen-acupunctuur.php.
[3][Online]. Available: https://en.wikipedia.org/wiki/Chan_Gunn.
[4][Online]. Available: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dry_needling.
[5][Online]. Available: https://www.physio-pedia.com/Dry_needling.
[6][Online]. Available: https://www.physio-pedia.com/Dry_needling.
[7][Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28735825.
[8][Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28860848.
[9][Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28690077.
[10][Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28158962.
[11][Online]. Available: https://www.gezondheidsnet.nl/spieren-en-gewrichten/5-vragen-over-dry-needling.

Over de schrijver

Oprichter van Dutch Fitness & Combat. Ik ben geen guru, wel gek op trainen.

E Bekker
Door

E Bekker

op 02 Feb 2019

Lijkt me dat het goed is om te ondergaan , heb al van alles aan pijnstilling geslikt en helpt niet

truus bakkenes
Door

truus bakkenes

op 14 Feb 2019

het heeft mij ontzettend goed van mijn pijnlijke schouder afgeholpen,en al een heel lange tijd .

Natalie
Door

Natalie

op 04 Jul 2019

Deze behandelmethode kende ik nog niet. Goed ook dat je op de nadelen van dry needling in gaat. Heb ik het goed begrepen dat dit eerder een fysio-behandeling voor spieren betreft? Ik heb al jaren last van gewrichtspijnen. Weet je ook of deze behandeltechniek daarvoor ook geschikt is?

Tristan
Door

Tristan

op 04 Jul 2019

Dit hangt af wat de aard is van de gewrichtspijn. Als dit komt door spieren die niet goed functioneren kan een dry-needling behandeling zeker hulp bieden bij herstel. Mocht het probleem zich echter echt in het gewricht zelf voordoen zal dry-needling niet de meest geschikte behandelvorm zijn.Hopelijk beantwoordt dit je vraag!

J. Mellenberg
Door

J. Mellenberg

op 26 Sep 2019

Voor mij werkt het erg goed. Het heeft me geholpen bij chronische restpijn na een dubbele nekhernia. Ook als wervels wat verschoven zijn oud helpt het goed.De pijn bij het prikken valt mee, maar de prikken in mijn nek waren wel erg pijnlijk.

Anna Van de Velde
Door

Anna Van de Velde

op 21 Oct 2019

Bij mij helpt het ook echt wel !

Lydua
Door

Lydua

op 05 Dec 2019

Heb nu twee keer gehad en ben er ziek van geweest tot flauwvallen tijdens de behandeling. Mijn grens is bereikt en ga ermee stoppen heb geen positief iets ervaren.

Tirzah
Door

Tirzah

op 21 Dec 2019

Drie maanden heb ik pijn gehad, voordat ik met mijn schouderklacht naar een fysiotherapeut ging. Deels omdat ik ervan uitga dat de meeste klachten vanzelf over gaan en deels omdat de pijn te verdragen was en ik niet teveel werd belemmerd in mijn bewegingen. Toen de pijn verergerde en mij uit de slaap hield vond ik het tijd om hulp te vragen. Mijn huisarts verwees mij naar een jonge fysiotherapeute, die na een eerste kennismaking en onderzoek mijn omliggend bindweefsel los masseerde, wat erg pijnlijk was en wel een week duurde. Ze stelde voor om de week daarop dry needle-techniek toe te passen. Vooraf moest ik een verklaring ondertekenen, dat ze mij op de risico’s had gewezen (overgewaaid uit Amerika, zei ze). Vooral het risico om ‘in de long te prikken’ deed mij even twijfelen, maar die kans is bij een schouderbehandeling verwaarloosbaar. De behandeling viel erg mee, alleen het samentrekken van de aangeprikte spier is vervelend. ‘s Avonds vroeg naar bed gegaan en diep geslapen. De volgende ochtend tot mijn opluchting nog steeds minder pijn in de schouder. Wonderlijk, maar waar. Volgende week de tweede behandeling. Zou het echt zo zijn, dat ik straks na twee keer van de pijn af ben? Wat een opluchting!

Dan
Door

Dan

op 24 Apr 2020

Ik heb helaas mogen / moeten ervaren dat een dry needling naaldje kan afbreken. 15 januari van dit jaar ben ik ermee behandeld voor een gespannen rugspier. Na een aantal weken verergerden de klachten, alsof iemand er met een speldje in prikte bij bewegingen. Oefeningen, warmtekussen, warmtekruik, Perskindol smeren, foamroller, diclofenac, niets verminderde de klachten. Vanmiddag, 24 april , heb ik een paar mm naaldje uit mijn rug kunnen vissen. Voor mij nooit meer dry needling of wat dies meer zij.

Jacques
Door

Jacques

op 10 Oct 2020

Na een struikelpartij in juni ging de spierpijn in mijn rug geleidelijk aan over. Na enkele weken kreeg ik echter, liggend in bed, stekende pijn in m'n heup. Op advies van de huisarts naar fysiotherapie gegaan. In augustus oefeningen gedaan en zijn diverse spierknopen behandeld met dry needling. Voor mij heeft het goed geholpen. Niet meer 's-nachts wakker geworden van de pijn. Er is nog wel irritatie bij de heup, maar dat wordt steeds minder. Mijn leeftijd is 76 jaar.

Reactie plaatsen