Wat is een pull up?

Wat is een pull up?

Je bent net begonnen met een trainingsprogramma en je ziet ineens de naam pull up staan. Maar wat is een pull up? In dit artikel staat alles wat je moet weten over de pull up.

Wat is een pull up?

De pull up is een bovenlichaam oefening die uitgevoerd wordt door middel van het omhoogtrekken van het hele lichaamsgewicht aan een rek. De pull up is een compound oefening omdat er meerdere spieren worden geactiveerd. Je kunt de pull up thuis of in een sportschool uitvoeren.

Wat train je met een pull up?


Tijdens het uitvoeren van een pull up worden onder andere de rugspieren, buikspieren, biceps, onderarmen en schouders gebruikt. De pull up kan eventueel moeilijker worden gemaakt door extra weerstand toe te voegen. In het begin is deze oefening lastig uit te voeren maar er zijn manier om de pull op te verbeteren. Hierover vind je meer in dit artikel. Deze oefening is een goede manier om je kracht en spiermassa op te bouwen. Daarbij maak je met een goed uitgevoerde techniek gebruik van een full range of motion waardoor je de rugspieren heel effectief stimuleert tot groei.

Waar moet je op letten tijdens het maken van een pull up?


Zorg ervoor dat je de volledige techniek uitvoert met een goede houding. Trek je schouderbladen naar elkaar toe en je borst naar de stang. Het is ook handig om iemand met ervaring even te vragen voor wat feedback.

Hoe voer ik een pull up uit?


In het begin heb je misschien moeite hebt met de pull up. Wellicht kun je er een paar of zelfs geen. In dat geval kun je kijken naar dit artikel. Hieronder heb ik een voorbeeld van een uitgevoerde pull up. Veel trainingsplezier!

Reactie plaatsen